Brokoliai
Plačiau(lot. Brassica oleracea Italica) – tai bastutinių šeimos kultūrinė kopūsto atmaina. Šios daržovės valgomos žalios arba apdorotos. Brokoliai pasižymi dideliu kalcio, vitamino A ir kitų vertingų medžiagų kiekiu.
Faktai:
Kinijoje kasmet užauginama 8 milijonai tonų brokolių.
Bulvės
Plačiau(lot. Solanum tuberosum) – tai bulvinių šeimos augalai. Paprastai vartojami virti arba kepti patiekiant su kitais patiekalais. Bulvėse gausu kalio, vitamino C.
Faktai:
Bulvę sudaro 80% vandens.
Burokėliai
Plačiau(lot. Beta vulgaris atrorubra) – tai burnotinių šeimos augalai. Daržovės paprastai vartojamos marinuotos, keptos arba virtos. Augaluose gausu folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų.
Faktai:
Nemeskite burokų lapų – jie taip pat valgomi. Jų skonis panašus į špinatų, todėl puikiai tiks salotoms.
Česnakai
Plačiau(lot. Allium sativum) – tai amarilinių šeimos augalai. Dažnai vartojami įvairiems patiekalams gardinti arba maišomi į prieskonius. Česnakai yra puikus vitamino B6, mangano bei vitamino C šaltinis.
Faktai:
Viena keisčiausių fobijų pasaulyje – aliumfobija. Žmonės, turintys šią fobiją, bijo česnakų.
Česnakai (askaloniniai)
Plačiau(lot. Allium ascalonicum) – šie česnakai vartojami tiek apdoroti, tiek žali. Jais gardinami įvairūs patiekalai.
Česnakai (laiškiniai)
Plačiau(lot. Allium schoenoprasum) – šiuos augalus dažnai naudoja medicinoje, tačiau jais galima gardinti ir įvairius patiekalus.
Cikorija
Plačiau(lot. Cichorium) – tai trūkažolės šaknys. Skrudintos arba maltos yra naudojamos kaip kavos pakaitalas.
Čiobreliai
Plačiau(lot. Thymus) – tai notrelinių šeimos augalai. Iš jų dažnai verdamos arbatos bei jų dedama į įvairius patiekalus.
Citrinžolė
Plačiau(lot. Cymbopogon citratus) – tai varpinių šeimos žoliniai augalai. Puikiai tinka įvairiems patiekalams gardinti, taip pat, galima virti arbatą.
Cukinijos
Plačiau(lot. Cucurbita pepo var. giromontina) – tai paprastojo moliūgo kultūrinis varietetas, priklausantis moliūginių šeimai. Cukinijos paprastai vartojamos keptos, virtos arba įdarytos kartu su kitu maistu. Cukinijos pasižymi dideliu folio rūgšties bei kalio kiekiu.
Faktai:
Daugumo to nežino, tačiau iš cukinijų taip pat gaminami kompotai bei uogienės.
Grybai, Enoki
Plačiau(lot. Flammulina velutipes) – tai physalacriaceae šeimos grybai.
Grybai, Nameko
Plačiau(lot. Pholiota microspora) – tai gleiviabudinių šeimos grybai. Valgomi kepti, virti, marinuoti arba džiovinti. Pasižymi vitamino B3 bei kitų naudingų medžiagų gausa.
Faktai:
Tai vieni populiariausių grybai Azijoje nusileidžiantys tik shiitake grybams.
Grybai, Portobello
Plačiau(lot. Agaricus bisporus) – tai pievagrybinių šeimos grybai. Geriausia juos kepti. Galima valgyti vienus arba su kitais patiekalais.
Grybai, Shiitake
Plačiau(lot. Lentinula edodes) – tai mažūninių šeimos grybai. Jais dažniausiai gardinami įvairūs patiekalai, verdamos sriubos. Pasižymi vitaminų gausa bei mineralais.
Grybai, Shimeji
Plačiau(lot. Lyophyllum shimeji) – tai baltikinių šeimos grybai. Jais dažniausiai gardinami įvairūs azijietiški patiekalai. Grybai pasižymi įvairių rūgščių bei mineralų gausa.
Hippo Tops
PlačiauTai prieskoninis augalas. Tinka sriuboms, salotoms ir kitiems patiekalams.
Imbierai
Plačiau(lot. Zingiber officinale) – tai imbierinių šeimos prieskoninis augalas. Vartojami kaip prieskoniai, kurie dedami į įvairius saldumynus, arbatas ar patiekalus. Pasižymi mineralų gausa.
Faktai:
Imbiero augalas gali užaugti iki 60 centimetrų.
Kalendra
Plačiau(lot. Coriandum sativum) – tai salierinių šeimos augalas. Šis augalas naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams. Kalendroje esantys eteriniai aliejai naudojami maisto bei parfumerijos pramonėse. Pasižymi įvairių vitaminų gausa.
Faktai:
100 gramų kalendros yra 300% rekomenduojamo dienos vitamino K kiekio.
Kaliaropės
Plačiau(ropiniai kopūstai) (lot. Brassica oleracea) – tai bastutinių šeimos kopūsto atmaina. Valgoma šviežia arba apdorota. Auginama dėl stiebų, kurių skonis panašus į ropės. Pasižymi vitamino C gausa.
Kaštainiai
Plačiau(valgomieji) (lot. Castanea sativa) – tai bukinių medžių valgomieji riešutai. Iš šių riešutų malami miltai arba jie yra kepami ir vartojami kaip užkandis, taip pat, jie dedami į patiekalus. Pasižymi dideliu maistingumu.
Kmynai
Plačiau(lot. Carum carvi) – tai salierinių šeimos augalai. Naudojami kaip prieskonis įvairiems patiekalams, arbatoms. Iš kmynų eterinio aliejaus gaminami įvairūs gėrimai.
Kopūstai
Plačiau(lot. Brassica oleracea) – tai bastutinių šeimos daržovės. Valgomi šviežūs arba naudojami kaip garnyras, galima rauginti. Pasižymi vitamino C bei vitamino K gausa, taip pat, įvarių mineralų kiekiu.
Kopūstai baltieji
Plačiau(kiniški) (lot. Brassica rapa) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Ruošiami bei vartojami kaip kiti kopūstai. Pasižymi vitamino K bei mineralų gausa.
Kopūstai „Briuselio“
Plačiau(lot. Brassica oleracea var. gemmifera) – bastutinių šeimos kopūstai. Šie kopūstai valgomi virti. Pasižymi labai dideliu kiekiu vitamino C, vitamino K bei mineralų.
Kopūstai „Pekino“
Plačiau(lot. Brassica rapa var. pekinensis) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Valgomi šviežūs, troškinti, tinka prie įvairių patiekalų. Pasižymi mineralų bei organinių rūgščių kiekiu.
Kopūstai raudonieji
Plačiau(lot. Brassica oleracea var. capitata) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Kaip ir kiti kopūstai gali būti vartojami šviežūs arba apdoroti. Turi kelis kartus daugiau vitamino A ir geležies nei žaliasis kopūstas.
Kopūstai „Savoja“
Plačiau(lot. Brassica olearacea var. sabauda) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Dažnai naudojami įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, balandėliams, salotoms ir kt. Pasižymi įvairių vitaminų gausa.
Kopūstai žiediniai
Plačiau(kalafiorai) (lot. Brassica oleracea var. botrytis) – tai bastutinių šeimos daržovės. Maistui naudojami virti, kepti arba šviežūs žiedai bei žiedkočiai. Pasižymi įvairių mineralų bei vitaminų gausa.
Krapai
Plačiau(lot. Anethum) – tai salierinių šeimos augalai. Dažniausiai naudojami kaip prieskonis įvairių patiekalų gardinimui, rauginimui. Krapuose gausu eterinių aliejų ir vitamino C.
Kukurūzai
Plačiau(burbuolės) (lot. Zea mays) – tai miglinių šeimos augalai. Grūdeliai valgomi šviežūs, troškinti arba kepti. Iš burbuolės dalių gaminamos įvairios medžiagos, pavyzdžiui, iš stiebų gaminamos izoliacinės medžiagos arba popierius. Grūdai pasižymi vidutinišku kiekiu vitaminų bei mineralų.
Laurai
Plačiau(lapai) (lot. Laurus nobilis) – tai lauramedinių šeimos medžio lapai. Tai bene vienas populiariausių prieskonių, kuriais gardinami įvairūs patiekalai, marinatai ir t.t.
Lotosas
Plačiau(riešutinis, šaknys) (lot. Nelumbo nucifera) – tai lotosinių šeimos augalai. Šaknis galima kepti, troškinti. Jomis gardinami įvairūs patiekalai. Pasižymi įvairių mineralų bei vitaminų gausa.
Mairūnai
Plačiau(lot. Origanum majorana) – tai notrelinių šeimos augalai. Dažniausiai naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, labai tinka mėsai.
Mangoldai
Plačiau(lot. Beta vulgaris var. cicla) – tai burnotinių šeimos augalai. Valgomi šviežūs, dedami į salotas. Pasižymi labai dideliu kiekiu vitamino K bei dideliu kiekiu kitų vitaminų.
Melisos
Plačiau(lot. Melissa) – tai notrelinių šeimos prieskoninis augalas. Šį augalą galima naudoti desertams, arbatoms.
Mėtos
Plačiaunotrelinių šeimos augalai. Dažnai naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, desertams, galimą virti arbatą.
Mizuna
Plačiau(lot. Brassica rapa var. nipposinica) – tai bastutinių šeimos augalas. Galima naudoti salotoms, troškiniams ir kitiems patiekalams gardinti.
Moliūgai
Plačiau(lot. Cucurbita pepo) – tai moliūginių šeimos augalas. Šis augalas puikiai tinka sriuboms, troškiniams, pyragams ir kitiems patiekalams. Sėklas galima vartoti kaip užkandį, taip pat, iš jų spaudžiamas aliejus. Moliūguose gausu vitamino A bei kitų vitaminų.
Faktai:
Prieš pradedant išpjaustinėti moliūgus, ši tradicija buvo paplitusi Europoje kaip pagonių paprotys. Tiesa, moliūgų tada dar nebuvo, todėl buvo išpjaustinėjamos bulvės bei ropės.
Morkos
Plačiau(lot. Daucus carota subsp. sativus) – tai salierinių šeimos augalas. Šį augalą galima valgyti šviežią, taip pat, jis puikiai tinka įvairiems troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams. Naudinga gerti morkų sultis. Pasižymi dideliu vitamino A kiekiu.
Faktai:
Suvalgius labai didelį kiekį morkų, mūsų oda šiek tiek pagelsta. Tai visiškai nepavojinga, ir šis reiškinys turi pavadinimą – karotenemija.
Okra
Plačiau(valgomieji hibiskai) (lot. Abelmoschus esculentus) – tai dedešvinių šeimos augalai. Šios daržovės puikiai tinka salotoms, jas galima ir konservuoti. Iš okrų sėklų galima virti kavą. Šie augalai pasižymi magnio bei įvairių vitaminų gausa.
Pankoliai
Plačiau(lot. Foeniculum vulgare) – tai salierinių šeimos augalas. Ši daržovė puikiai tinka įvairiems patiekalams, ypač troškiniams. Pankolio sėklos gali būti naudojamos arbatai virti. Daržovės pasižymi labai dideliu kiekiu vitaminų bei mineralų.
Paprikos
Plačiau(lot. Capsicum annuum) – tai bulvinių šeimos augalas. Papriką galima valgyti šviežią, taip pat, jos puikiai tinka patiekalams gardinti. Šios daržovės pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.
Faktai:
Papriką patariama valgyti šviežią, nes ją kepant ar troškinant, palaipsniui mažėja vitaminų kiekis.
Pastarnokai
Plačiau(lot. Pastinaca sativa) – tai salierinių šeimos augalas. Savo savybėmis primena morkas, tačiau yra saldesni. Puikiai tinka įvairiems patiekalams. Juose gausu įvairių vitaminų bei mineralų.
Peletrūnai
Plačiau(estragonas) (lot. Artemisia dracunculus) – tai astrinių šeimos augalas. Naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, kitiems produktams, tinka rauginimui.
Perilė
Plačiau(lot. Perilla frutescens) – tai notrelinių šeimos augalas. Šie augalai labai dažnai naudojami azijietiškoje virtuvėje kaip papuošimas, prieskonis.
Petražolės
Plačiau(lot. Petroselinum) – tai salierinių šeimos prieskoninis augalas. Jos dedamos į įvairius patiekalus kaip prieskonis, puikiai tinka rauginimui. Šis augalas pasižymi dideliu kiekiu įvairių vitaminų bei mineralų.
Faktai:
Pavalgius, patariama pakramtyti petražolę – taip pašalinamas nemalonus burnos kvapas.
Pievagrybiai
Plačiau(lot. Agaricus bisporus) – tai pievagrybinių šeimos grybai. Dažnai naudojami įvairiuose patiekaluose, puikiai tinka kaip garnyras mėsos patiekalams. Pasižymi įvairių vitaminų gausa.
Pipirai (čili)
Plačiau(lot. Capsicum) – tai bulvinių šeimos augalai. Pasižymi aštriu skoniu. Tinka įvairiems patiekalams. Turi daug vitamino C.
Faktai:
Vieninteliai žinduoliai jaučia pepsicino poveikį – medžiagos, kuri sukelia aštrumą. Kiti gyvūnai jo visiškai nejaučia.
Pipirmėtės
Plačiau(lot. Mentha x piperita) – tai notrelinių šeimos augalai. Dažnai naudojami arbatoms bei desertams, saldainiams.
Pipirnės
Plačiau(lot. Lepidium sativum) – tai bastutinių šeimos augalai. Dažnai naudojami kaip prieskoniai sriuboms ir kitiems patiekalams. Turi daug vitamino K bei kitų vitaminų.
Pomidorai
Plačiau(lot. Solanum lycopersicum) – tai bulvinių šeimos augalai. Valgomi šviežūs, tinka su įvairiausiais patiekalais, spaudžiamos jų sultys. Pasižymi vitamino C, kitų vitaminų bei mineralų gausa.
Faktai:
Nelaikykite pomidorų šaldytuve, nes ten jie palaipsniui praranda savo skonį bei tekstūrą.
Pomidorai (vyšniniai)
Plačiau(lot. Solanum lycopersicum var. cerasiforme) – tai bulvinių šeimos daržovės. Yra mažesni bei saldesni nei įprasti pomidorai. Labai tinka įvairioms salotoms bei kitiems patiekalams. Turi nemažai vitamino A bei vitamino C ir mineralų.
Porai
Plačiau(lot. Allium porrum) – česnakinių šeimos svogūninis augalas. Labai tinka visiems patiekalams. Pasižymi vitaminų ir mineralų gausa.
Faktai:
Romos imperatorius Neronas buvo pramintas „porų valgytoju“. Jis suvartodavo labai daug porų, nes manė, jog tai padeda dainavimui.
Pupelės
Plačiau(ankštinės) (lot. Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) – tai pupinių šeimos augalai. Tinka įvairiems patiekalams, troškiniams. Turi daug vitaminų bei mineralų.
Rabarbarai
Plačiau(lot. Rheum rhabarbarum) – tai rūgtinių šeimos augalas. Tinka pyragams bei kitiems saldumynams ar kompotams. Turi daug vitamino K ir mineralų.
Raudonėliai
Plačiau(Oreganas) (lot. Origanum vulgare) – tai notrelinių šeimos augalas. Naudojamas kaip prieskoninis augalas įvairiems patiekalams, galima virti arbatą.
Rėžiukai
Plačiau(lot. Nasturtium officinale) – tai bastutinių šeimos augalas. Tinka įvairiems patiekalams gardinti. Turi daug vitamino K ir kitų vitaminų.
Ridikėliai
Plačiau(lot. Raphanus sativus var. radicula) – tai bastutinių šeimos augalas. Labiausiai tinka salotoms. Turi vidutinį kiekį vitaminų.
Rozmarinai
Plačiau(lot. Rosmarinus officinalis) – tai notrelinių šeimos augalas. Naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams, tinka marinavimui.
Rukola
Plačiau(lot. Eruca sativa) – tai bastutinių šeimos augalas. Yra kartoko skonio. Tinka salotoms bei mėsos patiekalams.
Sakura mix
Plačiautai augalų mišinys. Jie puikiai tiks salotoms bei kitiems patiekalams.
Šalavijai
Plačiau(lot. Salvia officinalis) – tai notrelinių šeimos augalas. Naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams.
Salierai
Plačiau(lot. Apium graveolens) – tai salierinių šeimos augalas. Tinka įvairiems patiekalams, gali būti naudojamas kaip prieskonis. Visos saliero dalys yra maistingos ir turi daug vitaminų.
Salotos „Iceberg“
Plačiau(gūžinės) – tai astrinių šeimos augalas. Šios salotos tinka kiekvienam patiekalui.
Salotos „Lollo Biondo“
Plačiau(lot. Lactuca sativa var. crispa) – tai astrinių šeimos augalas. Labiausiai tinka salotoms ir kitiems patiekalams. Turi daug įvairių vitaminų, geležies.
Salotos „Lollo Rosso“
Plačiau(lot. Lactuca sativa var. crispa) – tai astrinių šeimos augalas. Labai tinka salotoms pagardinti.
Salotos „Mashe“
Plačiau(salotinės sultenės) (lot. Valerianella locusta) – tai sausmedinių šeimos augalai. Tinka įvairiems patiekalams.
Salotos „Romaine“
Plačiau(lot. Lactuca sativa L. var. longifolia) – tai astrinių šeimos augalai. Naudojamos įvairiems patiekalams. Turi didelį kiekį vitaminų.
Salty Fingers
Plačiautai lapai, skirti papuošimui ir valgymui. Labai tinka žuvies patiekalams.
Šparagai
Plačiau(smidrai) (lot. Asparagus officinalis) – tai smirdrinių šeimos augalas. Tinka troškiniams, kitiems patiekalams. Turi didelį kiekį vitaminų bei mineralų.
Špinatai
Plačiau(lot. Spinacia oleracea) – tai burnotinių šeimos augalai. Puikiai tinka įvairiems patiekalams. Yra labai maistingi, turi daug vitaminų bei mineralų.
Faktai:
Špinatus patartina suvartoti kuo greičiau – su kiekviena diena mažėja jo maistinės savybės.
Svogūnai
Plačiau(lot. Allium cepa) – tai amarilinių šeimos augalas. Svogūnai tinka kaip užkandis, jais skaninami įvairiausi patiekalai, tinka marinavimui. Turi nedidelį kiekį vitaminų bei mineralų.
Faktai:
Senovės Egipte svogūnai buvo garbinami kaip amžinybės simbolis.
Svogūnai
Plačiau(laiškai) (lot. Allium cepa var. cepa) – tai amarilinių šeimos augalai. Tinka salotoms bei kitiems patiekalams. Turi švelnesnį skonį nei įprasti svogūnai.
Vernonijos
Plačiau(Bitterleaf) (lot. Vernonia cinerea) – tai astrinių šeimos augalas. Šie augalai puikiai tinka sriuboms ir kitiems patiekalams.