Daržovės

Agurkai

Plačiau

(lot. Cucumis) – tai beskoniai ir vandeningi moliūginių šeimos augalai. Valgomi šviežūs arba konservuoti, dažnai naudojami patiekalams ir garnyrui. Nors didžiąją dalį sudaro vanduo, agurkuose gausu B grupės vitaminų, vitamino C ir kitų medžiagų. Turi nedidelį kalorijų kiekį ir yra sotūs.

Faktai:

Tai viena vandeningiausių daržovių – net 96% agurko sudaro vanduo.

Agurklės

Plačiau

(lot.  Borago officinalis) – tai žoliniai agurklinių šeimos augalai. Agurklės lapai naudojami patiekalams kaip prieskonis arba arbatai, o kitos dalys naudojamos marinavimui. Iš augalo sėklų spaudžiamas aliejus.

Alpinijos

Plačiau

(šaknys) (lot.  Alpinia galanga) – tai imbierinių šeimos augalai, kurių šaknys naudojamos kaip prieskonis įvairiems, dažniausiai rytietiškiems, patiekalams gardinti.

Artišokai

Plačiau

(lot. Cynara csolymus) – tai astrinių šeimos augalai. Valgomas apdorotas ir patiekiamas kaip užkandis kartu su kitu maistu arba dedamas į patiekalus. Augalas pasižymi A, B ir C grupės vitaminų ir geležies gausa.

Faktai:

Jau nuo viduramžių Italijoje artišokai yra vienas populiariausių augalų italų virtuvėje.

Baklažanai

Plačiau

(lot. Solanum melongena) – tai bulvinių šeimos augalai. Šių augalų negalima vartoti neapdoroto dėl tam tikrų žmogui kenksmingų medžiagų, tačiau juos puikiai galima vartoti virtus, keptus, įdarytus ir t.t. Daržovė pasižymi ivairių grupių vitaminais bei nedideliu kalorijų kiekiu.

Faktai:

Baklažanai yra daugiausiai nikotino turinčios daržovės, tačiau jų reiktų suvartoti apie 10 kilogramų, jog nikotino kiekis prilygtų vienai cigaretei.

Bazilikai

Plačiau

(lot. Ocimum basilicum) – tai notrelinių šeimos augalai. Naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, konservams ir t.t. Pasižymi vitamino K gausa.

Faktai:

Bazilikai buvo ypač vertinami senovės civilizacijų kultūruose ir siejami su dievybėmis. Pats žodis bazilikas yra kildinamas nuo graikiško žodžio reiškiančio karalius“.

Agurkai

Plačiau

(lot. Cucumis) – tai beskoniai ir vandeningi moliūginių šeimos augalai. Valgomi šviežūs arba konservuoti, dažnai naudojami patiekalams ir garnyrui. Nors didžiąją dalį sudaro vanduo, agurkuose gausu B grupės vitaminų, vitamino C ir kitų medžiagų. Turi nedidelį kalorijų kiekį ir yra sotūs.

Faktai:

Tai viena vandeningiausių daržovių – net 96% agurko sudaro vanduo.

Agurklės

Plačiau

(lot.  Borago officinalis) – tai žoliniai agurklinių šeimos augalai. Agurklės lapai naudojami patiekalams kaip prieskonis arba arbatai, o kitos dalys naudojamos marinavimui. Iš augalo sėklų spaudžiamas aliejus.

Alpinijos

Plačiau

(šaknys) (lot.  Alpinia galanga) – tai imbierinių šeimos augalai, kurių šaknys naudojamos kaip prieskonis įvairiems, dažniausiai rytietiškiems, patiekalams gardinti.

Artišokai

Plačiau

(lot. Cynara csolymus) – tai astrinių šeimos augalai. Valgomas apdorotas ir patiekiamas kaip užkandis kartu su kitu maistu arba dedamas į patiekalus. Augalas pasižymi A, B ir C grupės vitaminų ir geležies gausa.

Faktai:

Jau nuo viduramžių Italijoje artišokai yra vienas populiariausių augalų italų virtuvėje.

Baklažanai

Plačiau

(lot. Solanum melongena) – tai bulvinių šeimos augalai. Šių augalų negalima vartoti neapdoroto dėl tam tikrų žmogui kenksmingų medžiagų, tačiau juos puikiai galima vartoti virtus, keptus, įdarytus ir t.t. Daržovė pasižymi ivairių grupių vitaminais bei nedideliu kalorijų kiekiu.

Faktai:

Baklažanai yra daugiausiai nikotino turinčios daržovės, tačiau jų reiktų suvartoti apie 10 kilogramų, jog nikotino kiekis prilygtų vienai cigaretei.

Bazilikai

Plačiau

(lot. Ocimum basilicum) – tai notrelinių šeimos augalai. Naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, konservams ir t.t. Pasižymi vitamino K gausa.

Faktai:

Bazilikai buvo ypač vertinami senovės civilizacijų kultūruose ir siejami su dievybėmis. Pats žodis bazilikas yra kildinamas nuo graikiško žodžio reiškiančio karalius“.

Brokoliai

Plačiau

(lot. Brassica oleracea Italica) – tai bastutinių šeimos kultūrinė kopūsto atmaina. Šios daržovės valgomos žalios arba apdorotos. Brokoliai pasižymi dideliu kalcio, vitamino A ir kitų vertingų medžiagų kiekiu.

Faktai:

Kinijoje kasmet užauginama 8 milijonai tonų brokolių.

Bulvės

Plačiau

(lot. Solanum tuberosum) – tai bulvinių šeimos augalai. Paprastai vartojami virti arba kepti patiekiant su kitais patiekalais. Bulvėse gausu kalio, vitamino C.

Faktai:

Bulvę sudaro 80% vandens.

Burokėliai

Plačiau

(lot. Beta vulgaris atrorubra) – tai burnotinių šeimos augalai. Daržovės paprastai vartojamos marinuotos, keptos arba virtos. Augaluose gausu folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų.

Faktai:

Nemeskite burokų lapų – jie taip pat valgomi. Jų skonis panašus į špinatų, todėl puikiai tiks salotoms.

Česnakai

Plačiau

(lot. Allium sativum) – tai amarilinių šeimos augalai. Dažnai vartojami įvairiems patiekalams gardinti arba maišomi į prieskonius. Česnakai yra puikus vitamino B6, mangano bei vitamino C šaltinis.

Faktai:

Viena keisčiausių fobijų pasaulyje – aliumfobija. Žmonės, turintys šią fobiją, bijo česnakų.

Česnakai (askaloniniai)

Plačiau

(lot. Allium ascalonicum) – šie česnakai vartojami tiek apdoroti, tiek žali. Jais gardinami įvairūs patiekalai.

Česnakai (laiškiniai)

Plačiau

(lot. Allium schoenoprasum) – šiuos augalus dažnai naudoja medicinoje, tačiau jais galima gardinti ir įvairius patiekalus.

Cikorija

Plačiau

(lot. Cichorium) – tai trūkažolės šaknys. Skrudintos arba maltos yra naudojamos kaip kavos pakaitalas.

Čiobreliai

Plačiau

(lot. Thymus) – tai notrelinių šeimos augalai. Iš jų dažnai verdamos arbatos bei jų dedama į įvairius patiekalus.

Citrinžolė

Plačiau

(lot. Cymbopogon citratus) – tai varpinių šeimos žoliniai augalai. Puikiai tinka įvairiems patiekalams gardinti, taip pat, galima virti arbatą.

Cukinijos

Plačiau

(lot. Cucurbita pepo var. giromontina) – tai paprastojo moliūgo kultūrinis varietetas, priklausantis moliūginių šeimai. Cukinijos paprastai vartojamos keptos, virtos arba įdarytos kartu su kitu maistu. Cukinijos pasižymi dideliu folio rūgšties bei kalio kiekiu.

Faktai:

Daugumo to nežino, tačiau iš cukinijų taip pat gaminami kompotai bei uogienės.

Grybai, Enoki

Plačiau

(lot. Flammulina velutipes) – tai physalacriaceae šeimos grybai.

Grybai, Nameko

Plačiau

(lot. Pholiota microspora) – tai gleiviabudinių šeimos grybai. Valgomi kepti, virti, marinuoti arba džiovinti. Pasižymi vitamino B3  bei kitų naudingų medžiagų gausa.

Faktai:

Tai vieni populiariausių grybai Azijoje nusileidžiantys tik shiitake grybams.

Grybai, Portobello

Plačiau

(lot. Agaricus bisporus) – tai pievagrybinių šeimos grybai. Geriausia juos kepti. Galima valgyti vienus arba su kitais patiekalais.

Grybai, Shiitake

Plačiau

(lot. Lentinula edodes) – tai mažūninių šeimos grybai. Jais dažniausiai gardinami įvairūs patiekalai, verdamos sriubos. Pasižymi vitaminų gausa bei mineralais.

Grybai, Shimeji

Plačiau

(lot. Lyophyllum shimeji) – tai baltikinių šeimos grybai. Jais dažniausiai gardinami įvairūs azijietiški patiekalai. Grybai pasižymi įvairių rūgščių bei mineralų gausa.

Hippo Tops

Plačiau

Tai prieskoninis augalas. Tinka sriuboms, salotoms ir kitiems patiekalams.

Imbierai

Plačiau

(lot. Zingiber officinale) – tai imbierinių šeimos prieskoninis augalas. Vartojami kaip prieskoniai, kurie dedami į įvairius saldumynus, arbatas ar patiekalus. Pasižymi mineralų gausa.

Faktai:

Imbiero augalas gali užaugti iki 60 centimetrų.

Kalendra

Plačiau

(lot. Coriandum sativum) – tai salierinių šeimos augalas. Šis augalas naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams. Kalendroje esantys eteriniai aliejai naudojami maisto bei parfumerijos pramonėse. Pasižymi įvairių vitaminų gausa.

Faktai:

100 gramų kalendros yra 300% rekomenduojamo dienos vitamino K kiekio.

Kaliaropės

Plačiau

(ropiniai kopūstai) (lot. Brassica oleracea) – tai bastutinių šeimos kopūsto atmaina. Valgoma šviežia arba apdorota. Auginama dėl stiebų, kurių skonis panašus į ropės. Pasižymi vitamino C gausa.

Kaštainiai

Plačiau

(valgomieji) (lot. Castanea sativa) – tai bukinių medžių valgomieji riešutai. Iš šių riešutų malami miltai arba jie yra kepami ir vartojami kaip užkandis, taip pat, jie dedami į patiekalus. Pasižymi dideliu maistingumu.

Kmynai

Plačiau

(lot. Carum carvi) – tai salierinių šeimos augalai. Naudojami kaip prieskonis įvairiems patiekalams, arbatoms. Iš kmynų eterinio aliejaus gaminami įvairūs gėrimai.

Kopūstai

Plačiau

(lot. Brassica oleracea) – tai bastutinių šeimos daržovės. Valgomi šviežūs arba naudojami kaip garnyras, galima rauginti. Pasižymi vitamino C bei vitamino K gausa, taip pat, įvarių mineralų kiekiu.

Kopūstai baltieji

Plačiau

(kiniški) (lot. Brassica rapa) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Ruošiami bei vartojami kaip kiti kopūstai. Pasižymi vitamino K bei mineralų gausa.

Kopūstai „Briuselio“

Plačiau

(lot. Brassica oleracea var. gemmifera) – bastutinių šeimos kopūstai. Šie kopūstai valgomi virti. Pasižymi labai dideliu kiekiu vitamino C, vitamino K bei mineralų.

Kopūstai „Pekino“

Plačiau

(lot. Brassica rapa var. pekinensis) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Valgomi šviežūs, troškinti, tinka prie įvairių patiekalų. Pasižymi mineralų bei organinių rūgščių kiekiu.

Kopūstai raudonieji

Plačiau

(lot. Brassica oleracea var. capitata) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Kaip ir kiti kopūstai gali būti vartojami šviežūs arba apdoroti. Turi kelis kartus daugiau vitamino A ir geležies nei žaliasis kopūstas.

Kopūstai „Savoja“

Plačiau

(lot. Brassica olearacea var. sabauda) – tai bastutinių šeimos kopūstai. Dažnai naudojami įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, balandėliams, salotoms ir kt. Pasižymi įvairių vitaminų gausa.

Kopūstai žiediniai

Plačiau

(kalafiorai) (lot. Brassica oleracea var. botrytis) – tai bastutinių šeimos daržovės. Maistui naudojami virti, kepti arba šviežūs žiedai bei žiedkočiai. Pasižymi įvairių mineralų bei vitaminų gausa.

Krapai

Plačiau

(lot. Anethum) – tai salierinių šeimos augalai. Dažniausiai naudojami kaip prieskonis įvairių patiekalų gardinimui, rauginimui. Krapuose gausu eterinių aliejų ir vitamino C.

Kukurūzai

Plačiau

(burbuolės) (lot. Zea mays) – tai miglinių šeimos augalai. Grūdeliai valgomi šviežūs, troškinti arba kepti. Iš burbuolės dalių gaminamos įvairios medžiagos, pavyzdžiui, iš stiebų gaminamos izoliacinės medžiagos arba popierius. Grūdai pasižymi vidutinišku kiekiu vitaminų bei mineralų.

Laurai

Plačiau

(lapai) (lot. Laurus nobilis) – tai lauramedinių šeimos medžio lapai. Tai bene vienas populiariausių prieskonių, kuriais gardinami įvairūs patiekalai, marinatai ir t.t.

Lotosas

Plačiau

(riešutinis, šaknys) (lot. Nelumbo nucifera) – tai lotosinių šeimos augalai. Šaknis galima kepti, troškinti. Jomis gardinami įvairūs patiekalai. Pasižymi įvairių mineralų bei vitaminų gausa.

Mairūnai

Plačiau

(lot. Origanum majorana) – tai notrelinių šeimos augalai. Dažniausiai naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, labai tinka mėsai.

Mangoldai

Plačiau

(lot. Beta vulgaris var. cicla) – tai burnotinių šeimos augalai. Valgomi šviežūs, dedami į salotas. Pasižymi labai dideliu kiekiu vitamino K bei dideliu kiekiu kitų vitaminų.

Melisos

Plačiau

(lot. Melissa) – tai notrelinių šeimos prieskoninis augalas. Šį augalą galima naudoti desertams, arbatoms.

Mėtos

Plačiau

notrelinių šeimos augalai. Dažnai naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, desertams, galimą virti arbatą.

Mizuna

Plačiau

(lot. Brassica rapa var. nipposinica) – tai bastutinių šeimos augalas. Galima naudoti salotoms, troškiniams ir kitiems patiekalams gardinti.

Moliūgai

Plačiau

(lot. Cucurbita pepo) – tai moliūginių šeimos augalas. Šis augalas puikiai tinka sriuboms, troškiniams, pyragams ir kitiems patiekalams. Sėklas galima vartoti kaip užkandį, taip pat, iš jų spaudžiamas aliejus. Moliūguose gausu vitamino A bei kitų vitaminų.

Faktai:

Prieš pradedant išpjaustinėti moliūgus, ši tradicija buvo paplitusi Europoje kaip pagonių paprotys. Tiesa, moliūgų tada dar nebuvo, todėl buvo išpjaustinėjamos bulvės bei ropės.

Morkos

Plačiau

(lot. Daucus carota subsp. sativus) – tai salierinių šeimos augalas. Šį augalą galima valgyti šviežią, taip pat, jis puikiai tinka įvairiems troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams. Naudinga gerti morkų sultis. Pasižymi dideliu vitamino A kiekiu.

Faktai:

Suvalgius labai didelį kiekį morkų, mūsų oda šiek tiek pagelsta. Tai visiškai nepavojinga, ir šis reiškinys turi pavadinimą – karotenemija.

Okra

Plačiau

(valgomieji hibiskai) (lot. Abelmoschus esculentus) – tai dedešvinių šeimos augalai. Šios daržovės puikiai tinka salotoms, jas galima ir konservuoti. Iš okrų sėklų galima virti kavą. Šie augalai pasižymi magnio bei įvairių vitaminų gausa.

Pankoliai

Plačiau

(lot. Foeniculum vulgare) – tai salierinių šeimos augalas. Ši daržovė puikiai tinka įvairiems patiekalams, ypač troškiniams. Pankolio sėklos gali būti naudojamos arbatai virti. Daržovės pasižymi labai dideliu kiekiu vitaminų bei mineralų.

Paprikos

Plačiau

(lot. Capsicum annuum) – tai bulvinių šeimos augalas. Papriką galima valgyti šviežią, taip pat, jos puikiai tinka patiekalams gardinti. Šios daržovės pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.

Faktai:

Papriką patariama valgyti šviežią, nes ją kepant ar troškinant, palaipsniui mažėja vitaminų kiekis.

Pastarnokai

Plačiau

(lot. Pastinaca sativa) – tai salierinių šeimos augalas. Savo savybėmis primena morkas, tačiau yra saldesni. Puikiai tinka įvairiems patiekalams. Juose gausu įvairių vitaminų bei mineralų.

Peletrūnai

Plačiau

(estragonas) (lot. Artemisia dracunculus) – tai astrinių šeimos augalas. Naudojami kaip prieskoniai įvairiems patiekalams, kitiems produktams, tinka rauginimui.

Perilė

Plačiau

(lot. Perilla frutescens) – tai notrelinių šeimos augalas. Šie augalai labai dažnai naudojami azijietiškoje virtuvėje kaip papuošimas, prieskonis.

Petražolės

Plačiau

(lot. Petroselinum) – tai salierinių šeimos prieskoninis augalas. Jos dedamos į įvairius patiekalus kaip prieskonis, puikiai tinka rauginimui. Šis augalas pasižymi dideliu kiekiu įvairių vitaminų bei mineralų.

Faktai:

Pavalgius, patariama pakramtyti petražolę – taip pašalinamas nemalonus burnos kvapas.

Pievagrybiai

Plačiau

(lot. Agaricus bisporus) – tai pievagrybinių šeimos grybai. Dažnai naudojami įvairiuose patiekaluose, puikiai tinka kaip garnyras mėsos patiekalams. Pasižymi įvairių vitaminų gausa.

Pipirai (čili)

Plačiau

(lot. Capsicum) – tai bulvinių šeimos augalai. Pasižymi aštriu skoniu. Tinka įvairiems patiekalams. Turi daug vitamino C.

Faktai:

Vieninteliai žinduoliai jaučia pepsicino poveikį – medžiagos, kuri sukelia aštrumą. Kiti gyvūnai jo visiškai nejaučia.

Pipirmėtės

Plačiau

(lot. Mentha x piperita) – tai notrelinių šeimos augalai. Dažnai naudojami arbatoms bei desertams, saldainiams.

Pipirnės

Plačiau

(lot. Lepidium sativum) – tai bastutinių šeimos augalai. Dažnai naudojami kaip prieskoniai sriuboms ir kitiems patiekalams. Turi daug vitamino K bei kitų vitaminų.

Pomidorai

Plačiau

(lot. Solanum lycopersicum) – tai bulvinių šeimos augalai. Valgomi šviežūs, tinka su įvairiausiais patiekalais, spaudžiamos jų sultys. Pasižymi vitamino C, kitų vitaminų bei mineralų gausa.

Faktai:

Nelaikykite pomidorų šaldytuve, nes ten jie palaipsniui praranda savo skonį bei tekstūrą.

Pomidorai (vyšniniai)

Plačiau

(lot. Solanum lycopersicum var. cerasiforme) – tai bulvinių šeimos daržovės. Yra mažesni bei saldesni nei įprasti pomidorai. Labai tinka įvairioms salotoms bei kitiems patiekalams. Turi nemažai vitamino A bei vitamino C ir mineralų.

Porai

Plačiau

(lot. Allium porrum) – česnakinių šeimos svogūninis augalas. Labai tinka visiems patiekalams. Pasižymi vitaminų ir mineralų gausa.

Faktai:

Romos imperatorius Neronas buvo pramintas „porų valgytoju“. Jis suvartodavo labai daug porų, nes manė, jog tai padeda dainavimui.

Pupelės

Plačiau

(ankštinės) (lot. Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) – tai pupinių šeimos augalai. Tinka įvairiems patiekalams, troškiniams. Turi daug vitaminų bei mineralų.

Rabarbarai

Plačiau

(lot. Rheum rhabarbarum) – tai rūgtinių šeimos augalas. Tinka pyragams bei kitiems saldumynams ar kompotams. Turi daug vitamino K ir mineralų.

Raudonėliai

Plačiau

(Oreganas) (lot. Origanum vulgare) – tai notrelinių šeimos augalas. Naudojamas kaip prieskoninis augalas įvairiems patiekalams, galima virti arbatą.

Rėžiukai

Plačiau

(lot. Nasturtium officinale) – tai bastutinių šeimos augalas. Tinka įvairiems patiekalams gardinti. Turi daug vitamino K ir kitų vitaminų.

Ridikėliai

Plačiau

(lot. Raphanus sativus var. radicula) – tai bastutinių šeimos augalas. Labiausiai tinka salotoms. Turi vidutinį kiekį vitaminų.

Rozmarinai

Plačiau

(lot. Rosmarinus officinalis) – tai notrelinių šeimos augalas. Naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams, tinka marinavimui.

Rukola

Plačiau

(lot. Eruca sativa) – tai bastutinių šeimos augalas. Yra kartoko skonio. Tinka salotoms bei mėsos patiekalams.

Sakura mix

Plačiau

tai augalų mišinys. Jie puikiai tiks salotoms bei kitiems patiekalams.

Šalavijai

Plačiau

(lot. Salvia officinalis) – tai notrelinių šeimos augalas. Naudojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams.

Salierai

Plačiau

(lot. Apium graveolens) – tai salierinių šeimos augalas. Tinka įvairiems patiekalams, gali būti naudojamas kaip prieskonis. Visos saliero dalys yra maistingos ir turi daug vitaminų.

Salotos „Iceberg“

Plačiau

(gūžinės) – tai astrinių šeimos augalas. Šios salotos tinka kiekvienam patiekalui.

Salotos „Lollo Biondo“

Plačiau

(lot. Lactuca sativa var. crispa) – tai astrinių šeimos augalas. Labiausiai tinka salotoms ir kitiems patiekalams. Turi daug įvairių vitaminų, geležies.

Salotos „Lollo Rosso“

Plačiau

(lot. Lactuca sativa var. crispa) – tai astrinių šeimos augalas. Labai tinka salotoms pagardinti.

Salotos „Mashe“

Plačiau

(salotinės sultenės) (lot. Valerianella locusta) – tai sausmedinių šeimos augalai. Tinka įvairiems patiekalams.

Salotos „Romaine“

Plačiau

(lot. Lactuca sativa L. var. longifolia) – tai astrinių šeimos augalai. Naudojamos įvairiems patiekalams. Turi didelį kiekį vitaminų.

Salty Fingers

Plačiau

tai lapai, skirti papuošimui ir valgymui. Labai tinka žuvies patiekalams.

Šparagai

Plačiau

(smidrai) (lot. Asparagus officinalis) – tai smirdrinių šeimos augalas. Tinka troškiniams, kitiems patiekalams. Turi didelį kiekį vitaminų bei mineralų.

Špinatai

Plačiau

(lot. Spinacia oleracea) – tai burnotinių šeimos  augalai. Puikiai tinka įvairiems patiekalams. Yra labai maistingi, turi daug vitaminų bei mineralų.

Faktai:

Špinatus patartina suvartoti kuo greičiau – su kiekviena diena mažėja jo maistinės savybės.

Svogūnai

Plačiau

(lot. Allium cepa) – tai amarilinių šeimos augalas. Svogūnai tinka kaip užkandis, jais skaninami įvairiausi patiekalai, tinka marinavimui. Turi nedidelį kiekį vitaminų bei mineralų.

Faktai:

Senovės Egipte svogūnai buvo garbinami kaip amžinybės simbolis.

Svogūnai

Plačiau

(laiškai) (lot. Allium cepa var. cepa) – tai amarilinių šeimos augalai. Tinka salotoms bei kitiems patiekalams. Turi švelnesnį skonį nei įprasti svogūnai.

Vernonijos

Plačiau

(Bitterleaf) (lot. Vernonia cinerea) – tai astrinių šeimos augalas. Šie augalai puikiai tinka sriuboms ir kitiems patiekalams.