Bananų nokinimas ir prekyba

Bananai – svarbi mūsų kasdieninio mitybos raciono dalis. Bananų istorija iki jų atsiradimo mūsų prekyvietėse siekia šimtmečius. Bananai kilę iš Azijos, dabar auginami viso pasaulio karštuose ir drėgnuose tropiniuose regionuose. Šis kvapus vaisius pasižymi ne tik geru skoniu, bet ir naudingomis maistinėmis savybėmis. Bananuose gausu kalio. Juos rekomenduojama valgyti, gydant hipertenziją, jie valo organizmą nuo toksinų. Bananuose gausu amino rūgšties triptofano, kuris virsta serotoninu, turinčiu raminančių savybių.

Bananai mūsų sandėlius pasiekia iš tokių tropinių bei subtropinių kraštų kaip Ekvadoras, Panama, Kolumbija,  Kosta Rika, Gana ir t.t. Bananai pjaunami žali, didžiulėmis kekėmis, po to kruopščiai atrenkami, išskaidomi į mažesnes kekes, pakuojami ir paruošiami transportavimui. Supakuoti kartoninėse dėžėse, bananai patalpinami į laivo triumus (hold) arba jūrinius konteinerius (reefers). Transportuojant palaikoma 13-14 С nenutrūkstama ir nekintanti temperatūra, nustatomas drėgmės ir ventiliuojamo oro santykis, siekiant prailginti galiojimo laiką ir užkirsti kelią neplanuotam nokimo procesui. Kelionė laivu iš vieno žemyno į kitą trunka nuo 11 iki 30 dienų – priklausomai nuo siuntėjo ir mūsų pasirinkto paskirties uosto geografinės padėties. Vėliau bananai transportuojami žemės transportu, puspriekabėmis šaldytuvais, griežtai laikantis temperatūrinio rėžimo. Po nuodugnios kokybės patikros bananai talpinami į specialias kameras, kuriose pradedamas nokinimo procesas.

Bananai nokinami specialiose kamerose etileno dujų pagalba. Taip pasaulyje jau ilgą laiką nokinami ne tik bananai, bet ir mangai arba papajos. Etileno dujos nekelia jokio pavojaus sveikatai. Šios dujos yra gamtinės kilmės. Normaliomis gamtinėmis sąlygomis etileno dujos susidaro natūralaus puvimo proceso metu. Taip nokinami vaisiai nepraranda nei skonio ar maistinių savybių, nei aromato. Etilenas vaisiuose nesikaupia, jis suskyla ir vartotojams yra visiškai nepavojingas. Tokiu būdu nokinti vaisiai pasižymi ilgesniu galiojimo laiku.

Po nokinimo bananai vėl atidžiai rūšiuojami, klasifikuojami pagal sunokimo lygmenį, pakuojami ir, palaikant atitinkamą transportavimo temperatūrą, išvežiojami į prekybos vietas.

Jūsų paslaugoms siūlome 14 pažangios technologijos bananų nokinimo kamerų, kuriose vienu metu gali būti nokinama 10 000 dėžių bananų.

CITMA bananų nokinimo kameros įrengtos Vilniaus ir Kauno filialų sandėliuose:

UAB "Vilniaus Citma"
Kirtimų g. 57 A
LT-02244 Vilnius

UAB "Citroma"
Pramonės g. 14 A
LT-51189 Kaunas

Giedrius Vilkončius
8 (6-98) 23713
vilniaus@citma.lt

Kęstutis Povilaitis
8 (6-98) 43514
kestas@citma.lt

Maloniai kviečiame bendradarbiauti!