Prekyba vaisiais ir uogomis

Abrikosai

Plačiau

(lot. Prunus armeniaca) – tai erškėtinių šeimos vaisiai. Valgomi šviežūs arba džiovinti. Yra vitamino A ir vitamino C šaltiniai. Abrikosų sėklos naudojamos aliejui gaminti.

Faktai:

Abrikosai pradėti auginti jau prieš 4000 metų Azijoje ir buvo laikomi brangiu skanėstu.

Ananasai

Plačiau

(lot. Ananas comosus) – tai bromelijinių šeimos vaisiai. Turi didelius ir aštrius lapus, o vaisių gaubia žievė.  Valgomi šviežūs, dažnai naudojami ivairių gėrimų, desertų ir kitų patiekalų gamybai. Ananasuose gausu vitamino C, vitamino B1 ir magnio.

Faktai:
Ananasai įprastai auga apie 18 mėnesių.

Apelsinai

Plačiau

(lot. Citrus sinensis) – tai citrusiniai vaisiai, priklausantys rūtinių šeimai.  Valgomi šviežūs, naudojami ivairių patiekalų gamybai, spaudžiamos jų sultys. Apelsinuose gausu  vitamino C.

Faktai:
Vienas apelsinas turi įprastą vitamino C dienos dozę organizmui.

Arbūzai

Plačiau

(lot. Citrullus) – tai moliūginių šeimos augalai. Arbūzo vaisių gaubia stora žievė, o pačiame vaisiuje gausu arbūzo sėklų. Vaisius valgomas šviežias. Jį sudaro 91% vandens, todėl yra nekaloringas ir suteikia sotumo jausmą.

Faktai:
Mokslininkai nesutaria: arbūzas vaisius ar daržovė. Kadangi jis turi tiek vaisiams, tiek daržovėms būdingų savybių, arbūzą galima vadinti abiem variantais.

Avietės

Plačiau

(lot. Rubus idaeus) – erškėtinių šeimos uogos. Valgomos šviežios arba naudojamos desertų gamybai. Avietės yra puikus vitamino C šaltinis.

Faktai:
Pasaulyje yra apie 200 rūšių aviečių. Jos dažniausiai skiriasi spalva arba skoninėmis savybėmis.

Avokadai

Plačiau

(lot. Persea americana) – tai lauramedžių šeimos medžio vaisiai. Dažniausiai valgomi šviežūs, naudojami su kitais produktais. Avokado skonis primena sviestą. Vaisiai gausūs ivairių vitaminų gerųjų riebalų.

Abrikosai

Plačiau

(lot. Prunus armeniaca) – tai erškėtinių šeimos vaisiai. Valgomi šviežūs arba džiovinti. Yra vitamino A ir vitamino C šaltiniai. Abrikosų sėklos naudojamos aliejui gaminti.

Faktai:

Abrikosai pradėti auginti jau prieš 4000 metų Azijoje ir buvo laikomi brangiu skanėstu.

Ananasai

Plačiau

(lot. Ananas comosus) – tai bromelijinių šeimos vaisiai. Turi didelius ir aštrius lapus, o vaisių gaubia žievė.  Valgomi šviežūs, dažnai naudojami ivairių gėrimų, desertų ir kitų patiekalų gamybai. Ananasuose gausu vitamino C, vitamino B1 ir magnio.

Faktai:
Ananasai įprastai auga apie 18 mėnesių.

Apelsinai

Plačiau

(lot. Citrus sinensis) – tai citrusiniai vaisiai, priklausantys rūtinių šeimai.  Valgomi šviežūs, naudojami ivairių patiekalų gamybai, spaudžiamos jų sultys. Apelsinuose gausu  vitamino C.

Faktai:
Vienas apelsinas turi įprastą vitamino C dienos dozę organizmui.

Arbūzai

Plačiau

(lot. Citrullus) – tai moliūginių šeimos augalai. Arbūzo vaisių gaubia stora žievė, o pačiame vaisiuje gausu arbūzo sėklų. Vaisius valgomas šviežias. Jį sudaro 91% vandens, todėl yra nekaloringas ir suteikia sotumo jausmą.

Faktai:
Mokslininkai nesutaria: arbūzas vaisius ar daržovė. Kadangi jis turi tiek vaisiams, tiek daržovėms būdingų savybių, arbūzą galima vadinti abiem variantais.

Avietės

Plačiau

(lot. Rubus idaeus) – erškėtinių šeimos uogos. Valgomos šviežios arba naudojamos desertų gamybai. Avietės yra puikus vitamino C šaltinis.

Faktai:
Pasaulyje yra apie 200 rūšių aviečių. Jos dažniausiai skiriasi spalva arba skoninėmis savybėmis.

Avokadai

Plačiau

(lot. Persea americana) – tai lauramedžių šeimos medžio vaisiai. Dažniausiai valgomi šviežūs, naudojami su kitais produktais. Avokado skonis primena sviestą. Vaisiai gausūs ivairių vitaminų gerųjų riebalų.

Bananai

Plačiau

(lot. Musa) – bananinių šeimos vaisiai. Paprastai vartojami neapdoroti, tačiau galima ir kepti. Puikiai tinka įvairiems desertams. Šie vaisiai yra kaloringi, turi didelį B6 vitaminų kiekį ir yra neblogas kalio šaltinis.

Faktai:
Bananai yra radioaktyvūs dėl tam tikrų jame esančių kalio izotopų, tačiau šis radiacijos kiekis žmogui visiškai nepavojingas.

Bananų lapai – tai prieskonis. Su jais patariama virti arba kepti maistą, nes jie suteikia gerą skonį.

Braškės

Plačiau

(lot. Fragaria ananassa) – tai erškėtinių šeimos uoga. Vartojamos neapdorotos su kitais patiekalais, puikiai tinka uogienėms. Braškėse gausu vitamino C ir organinių rūgščių.

Faktai:
Braškės yra dviejų žemuogių rūšių hibridas.

Cidonijos

Plačiau

(lot. Cydonia oblonga) – tai eršketinių šeimos augalai. Šie vaisiai yra giminingi svarainiams. Juos puikiai tinka naudoti uogienėms, saldiesiems sūriams, iš jų spaudžiamos sultys. Pasižymi vitamino C gausa.

Citrinos

Plačiau

(lot. Citrus limon) – tai rūtinių šeimos citrusiniai vaisiai. Iš jų dažniausiai spaudžiamos citrinų sultys, taip pat geriamas vanduo su citrinomis. Šie vaisiai yra puikus vitamino C bei kalio šaltinis.

Dumplainiai

Plačiau

(fizaliai) (lot. Physalis) – tai bulvinių šeimos augalai. Šie vaisiai naudojami salotoms, desertams, iš jų verdamos uogienės. Pasižymi B grupės vitaminais.

Figos

Plačiau

(lot. Ficus) – tai šilkmedžių šeimos fikuso medžių vaisiai. Valgomi žali, džiovinti. Puikiai tinka įvairiems desertams. Šie vaisiai yra puikus įvairių mineralų šaltinis.

Faktai:

Figos gali būti naudojamos kaip pakaitalas kavai.

Gervuogės

Plačiau

(lot. Rubus) – tai erškėtinių šeimos uogos. Jos valgomos šviežios bei jomis gardinami įvairūs desertai. Uogos pasižymi vitamino C ir vitamino K gausa.

Faktai:
Seniau gervuogės buvo ingridientas plaukų dažams.

Granatai

Plačiau

(lot. Punica granatum) – tai raudoklinių šeimos vaisiai. Dažniausiai valgomi šviežūs arba iš jų spaudžiamos sultys. Pasižymi įvairių vitaminų bei mineralų gausa. Patariama vartoti turintiems mažakraujystę, nes didina hemoglobino kiekį.

Faktai:
Azerbaidžene kiekvienais metais rengiamas granatų festivalis.

Greipfrutai

Plačiau

(lot. Citrus paradisi) – tai rūtinių šeimos medžių citrusiniai vaisiai. Vaisiai valgomi šviežūs arba dedami į patiekalus. Greipfrutai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.

Greipfrutai (didieji)

Plačiau

(lot. Citrus maxima) – tai rūtinių šeimos medžių vaisiai dar kitaip vadinami pomelo. Šie vaisiai panašūs į greipfrutus, tačiau yra saldesni, turi didesnį vitamino C kiekį. Valgomi šviežūs, taip pat, iš vaisių dalių gaminami saldumynai.

Faktai:
Pomelo vaisių žiedai naudojami kvepalams gaminti.

Grenadila

Plačiau

(pasiflora) (lot. Passiflora liguralis) – tai pasiflorinių šeimos vaisiai. Šie vaisiai valgomi šviežūs. Turi saldų skonį. Juose gausu vitamino A bei vitamino C.

Guava

Plačiau

(Guavaja) (lot. Psidium guajava) – tai mirtinių šeimos medžių vaisiai. Guavos paprastai valgomos šviežios. Jose gausu mineralinių medžiagų bei vitamino A ir vitamino C.

Karambolos

Plačiau

(lot. Averrhoa carambola) – tai kiškiapūstinių medžių vaisiai. Šie saldūs vaisiai valgomi šviežūs arba dedami į įvairius patiekalus. Pasižymi antioksidantų, vitamino C ir kalio gausa.

Kinkanai

Plačiau

(lot. Fortunella) – tai rūtinių šeimos vaisiai. Šie citrusiniai vaisiai panašūs į apelsinus, tačiau yra mažesni. Valgomi šviežūs, dažnai dedami į saldumynus. Pasižymi vitamino C gausa.

Kivanai

Plačiau

(lot. Cucumis metuliferus) – tai moliūginių šeimos vaisiai. Šie vaisiai turi panašią į agurko tekstūrą. Valgomi šviežūs, taip pat, dedami į įvairius patiekalus, gėrimus.

Faktai:
Šiuos vaisius galima vartoti tiek sunokusios, tiek ne. Abiem atvejais pasižymi geru skoniu.

Kiviai

Plačiau

(lot. Actinidia chinensis var. deliciosa) – tai aktinidijinių šeimos vaisiai. Valgomi šviežūs bei dedami į įvairius, dažniausiai saldžius, patiekalus. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu bei antioksidantais.

Faktai:
Šiems vaisiams buvo duotas kivi paukščio pavadinimas, nes jie primena juos savo išvaizda.

Kokosai

Plačiau

(lot. Cocos nucifera) – tai arekinių šeimos medžių kaulavaisiai. Valgomas šviežias, juo gardinami įvairūs desertai. Riešute yra saldaus kokosinio vandens, kurį galima gerti bei naudoti įvairiems gėrimams. Pasižymi mangano bei kitų mineralų gausa.

Faktai:
Kokosai gali būti naudojami kaip vienas iš biokuro ingredientų.

Kriaušės

Plačiau

(lot. Pyrus) – tai erškėtinių šeimos vaisiai. Paprastai valgomos šviežios, dedamos į įvairius desertus, uogienes. Pasižymi vidutinišku kiekiu mineralų bei vitaminų.

Faktai:
Kol Europoje nebuvo tabako, rūkymui buvo naudojami kriaušių lapai.

Laimas

Plačiau

(žalioji citrina) (lot. Citrus aurantifolia) – tai rūtinių šeimos medžių vaisiai. Maistui dažniausiai išspaudžiamos sultys, kurios naudojamos įvairiems patiekalams, gėrimams. Pasižymi vitamino C gausa.

Ličiai

Plačiau

(lot. Litchi chinensis) – tai sapindinių šeimos vaisiai. Valgomi šviežūs, taip pat, jais gardinami desertai. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.

Mandarinai

Plačiau

(lot. Citrus reticulata) – tai rūtinių šeimos medžių vaisiai. Primena apelsinus, tik yra mažesni bei saldesni. Valgomi šviežūs, taip pat, dedami į įvairius patiekalus, desertus. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.

Mangai

Plačiau

(lot. Mangifera indica) – tai anakardinių šeimos vaisiai. Šie saldūs vaisiai valgomi šviežūs. Dažnai dedami į desertus, spaudžiamos jų sultys. Pasižymi vitamino C bei kitų vitaminų gausa.

Mangostanai

Plačiau

(lot. Garcinia mangostana) – tai kliuzijinių šeimos medžių vaisiai. Vaisius valgomas šviežias, taip pat, galima jį konservuoti arba spausti sultis. Pasižymi vidutinišku kiekiu mineralų bei vitaminų.

Faktai:
Mangostanai yra nacionalinis Tailando vaisius.

Manijokai

Plačiau

(lot. Manihot esculenta) – tai karpožalinių šeimos augalai. Šiuos augalus būtina apdoroti, nes žali jie yra nuodingi. Manijokų skonis primena bulves, todėl jie tinka įvairiems patiekalams. Pasižymi dideliu kalorijų bei vitamino C kiekiu.

Melionai

Plačiau

(lot. Cucumis melo) – tai moliūginių šeimos vaisiai. Šie saldūs vaisiai valgomi šviežūs, dedami į desertus ar gėrimus. Pasižymi dideliu vitamino A bei vitamino C kiekiu.

Faktai:

Kinija eksportuoja apie 25% visų pasaulyje suvartojamų melionų.

Melionai „Pepino“

Plačiau

(kriaušiniai) (lot. Solanum muricatum) – tai bulvinių šeimos augalas. Valgomas šviežias, puikiai tinka vaisių salotoms. Pasižymi dideliu kalio kiekiu.

Nektarinai

Plačiau

(lot. Prunus persica) – tai erškėtinių šeimos medžių vaisiai. Dažniausiai valgomi šviežūs, tačiau puikiai tinka įvairiems desertams pagardinti. Turi vidutinį kiekį vitaminų bei mineralų.

Faktai:

Šie vaisiai dažnai naudojami higienos, parfumerijos industrijose.

Obuoliai

Plačiau

(lot. Malus pumila) – tai erškėtinių medžių vaisiai. Obuoliai valgomi šviežūs arba jais gardinami įvairiausi patiekalai, sveika gerti ir jų sultis. Vaisiai pasižymi vidutiniu kiekiu vitaminų.

Faktai:

Obuoliai turi malio rūgšties, kuri naudojama dantų balinimo skysčiams gaminti.

Obuoliai „Auksis“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Auksis“) – tai lietuviška rudeninė obuolių veislė, kuri nuo įprastų obuolių skiriasi išvaizda.

Obuoliai „Braeburn“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Braeburn“) – ši obuolių veislė pasižymi saldžiu ir kartu aitriu skoniu.

Obuoliai „Elstar“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Elstar“) – vidutinio dydžio obuoliai, nesiskiriantys nuo paprastų obuolių.

Obuoliai „Fuji“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Fuji“) – šie obuoliai yra traškesni bei saldesni nei įprasti.

Obuoliai „Gloster“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Gloster“) – ši obuolių veislė pasižymi saldumu bei traškumu.

Obuoliai „Golden“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Golden“) – šie obuoliai šviesesni bei saldesni nei įprasti.

Obuoliai „Granny Smith“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Granny Smith“) – šie obuoliai yra rūgštesni, kietesni bei sultingesni nei įprasti, tačiau jie puikiai tinka kepiniams, pavyzdžiui sausainiams, pyragams.

Obuoliai „Idared“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Idared“) – šie obuoliai yra aitresni nei įprasti, todėl labiau tinka kepiniams.

Obuoliai „Jonagold“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Jonagold“) – šie obuoliai yra sutingi bei turi saldų, tuo pačiu ir kartų skonį.

Obuoliai „Red Chief“

Plačiau

(lot. Malus domestica „Red Delicious“) – šie sodrios raudonos spalvos obuoliai yra saldesni nei įprasti.

Papajos

Plačiau

(lot. Carica papaya) – tai melionmedžių vaisiai. Įprastai valgomos šviežios, tačiau jas galima kepti, troškinti, puikiai tinka salotoms. Pasižymi vitamino C gausa.

Faktai:

Papajos sėklos kartais naudojamos kaip ingredientas juodiesiems pipirams.

Persikai

Plačiau

(lot. Prunus persica) – tai erškėtinių šeimos medžių vaisiai. Valgomi šviežūs, puikiai tinka desertams, sultims. Turi nedidelį kiekį mineralų bei vitaminų.

Faktai:

Persikai seniau buvo vadinami persiškais obuoliais.

Persimonai

Plačiau

(lot. Diospyros kaki) – tai juodmenių šeimos medžių vaisiai. Šie vaisiai dažniausiai valgomi šviežūs, bet puikiai tinka įvairioms uogienėms ir kitiems saldiems patiekalams. Juose gausu įvairių vitaminų bei mineralų.

Pitachaja

Plačiau

(Pitaja, „Žemės kriaušė“, „Drakono vaisius“) (lot. Hylocereus undatus) – tai kaktusinių šeimos vaisius. Valgomas šviežias, tinka desertams. Turi daug vitamino C.

Faktai:

Šie vaisiai auga ant kaktusų.

Rambutanai

Plačiau

(lot. Nephelium lappaceum) – tai sapindinių šeimos augalai. Valgomi šviežūs, tinka desertams. Turi vidutinišką kiekį mineralų.

Faktai:

Indoneziškai, bei kai kuriomis kalbomis, išvertus vaisiaus pavadinimą, gautume žodį „plaukai“.

Serbentai

Plačiau

(raudonieji, baltieji) (lot. Ribes) – tai agrastinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka uogienėms bei kompotams. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.

Šilauogės

Plačiau

(lot. Vaccinium myrtillus) – tai erikinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, dedamos į uogienes, tinka įvairiems desertams. Turi daug vitaminų bei mineralų.

Faktai:

Mėlynes gali būti naudojamos kaip maistiniai dažai.

Slyvos

Plačiau

(lot. Prunus) – tai erškėtinių šeimos augalai. Valgomos šviežios, džiovintos, tinka desertams. Turi daug vitamino C.

Faktai:

Vasario 12-ta – nacionalinė slyvų pudingo diena.

Trešnės

Plačiau

(lot. Prunus avium) – tai erškėtinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka desertams. Turi daug vitamino A.

Vynuogės

Plačiau

(lot. Vitis) – tai vynmedinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka desertams ir kitiems patiekalams. Iš vynuogių spaudžiamos sultys bei vynas.

Faktai:

Mokslininkai mano, jog vynuogėm bent 65 milijonai metų.

Vyšnios

Plačiau

(lot. Cerasus) – tai erškėtinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka desertams, yra šiek tiek rūgštesnės nei trešnės. Pasižymi įvairių vitaminų kiekiu.

Faktai:

Vyšnių pavadinimas kilo nuo Turkijos miesto Giresuno.

Nerandate norimos prekės?

Parašykite mums