Bananai
Plačiau(lot. Musa) – bananinių šeimos vaisiai. Paprastai vartojami neapdoroti, tačiau galima ir kepti. Puikiai tinka įvairiems desertams. Šie vaisiai yra kaloringi, turi didelį B6 vitaminų kiekį ir yra neblogas kalio šaltinis.
Faktai:
Bananai yra radioaktyvūs dėl tam tikrų jame esančių kalio izotopų, tačiau šis radiacijos kiekis žmogui visiškai nepavojingas.
Bananų lapai – tai prieskonis. Su jais patariama virti arba kepti maistą, nes jie suteikia gerą skonį.
Braškės
Plačiau(lot. Fragaria ananassa) – tai erškėtinių šeimos uoga. Vartojamos neapdorotos su kitais patiekalais, puikiai tinka uogienėms. Braškėse gausu vitamino C ir organinių rūgščių.
Faktai:
Braškės yra dviejų žemuogių rūšių hibridas.
Cidonijos
Plačiau(lot. Cydonia oblonga) – tai eršketinių šeimos augalai. Šie vaisiai yra giminingi svarainiams. Juos puikiai tinka naudoti uogienėms, saldiesiems sūriams, iš jų spaudžiamos sultys. Pasižymi vitamino C gausa.
Citrinos
Plačiau(lot. Citrus limon) – tai rūtinių šeimos citrusiniai vaisiai. Iš jų dažniausiai spaudžiamos citrinų sultys, taip pat geriamas vanduo su citrinomis. Šie vaisiai yra puikus vitamino C bei kalio šaltinis.
Dumplainiai
Plačiau(fizaliai) (lot. Physalis) – tai bulvinių šeimos augalai. Šie vaisiai naudojami salotoms, desertams, iš jų verdamos uogienės. Pasižymi B grupės vitaminais.
Figos
Plačiau(lot. Ficus) – tai šilkmedžių šeimos fikuso medžių vaisiai. Valgomi žali, džiovinti. Puikiai tinka įvairiems desertams. Šie vaisiai yra puikus įvairių mineralų šaltinis.
Faktai:
Figos gali būti naudojamos kaip pakaitalas kavai.
Gervuogės
Plačiau(lot. Rubus) – tai erškėtinių šeimos uogos. Jos valgomos šviežios bei jomis gardinami įvairūs desertai. Uogos pasižymi vitamino C ir vitamino K gausa.
Faktai:
Seniau gervuogės buvo ingridientas plaukų dažams.
Granatai
Plačiau(lot. Punica granatum) – tai raudoklinių šeimos vaisiai. Dažniausiai valgomi šviežūs arba iš jų spaudžiamos sultys. Pasižymi įvairių vitaminų bei mineralų gausa. Patariama vartoti turintiems mažakraujystę, nes didina hemoglobino kiekį.
Faktai:
Azerbaidžene kiekvienais metais rengiamas granatų festivalis.
Greipfrutai
Plačiau(lot. Citrus paradisi) – tai rūtinių šeimos medžių citrusiniai vaisiai. Vaisiai valgomi šviežūs arba dedami į patiekalus. Greipfrutai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.
Greipfrutai (didieji)
Plačiau(lot. Citrus maxima) – tai rūtinių šeimos medžių vaisiai dar kitaip vadinami pomelo. Šie vaisiai panašūs į greipfrutus, tačiau yra saldesni, turi didesnį vitamino C kiekį. Valgomi šviežūs, taip pat, iš vaisių dalių gaminami saldumynai.
Faktai:
Pomelo vaisių žiedai naudojami kvepalams gaminti.
Grenadila
Plačiau(pasiflora) (lot. Passiflora liguralis) – tai pasiflorinių šeimos vaisiai. Šie vaisiai valgomi šviežūs. Turi saldų skonį. Juose gausu vitamino A bei vitamino C.
Guava
Plačiau(Guavaja) (lot. Psidium guajava) – tai mirtinių šeimos medžių vaisiai. Guavos paprastai valgomos šviežios. Jose gausu mineralinių medžiagų bei vitamino A ir vitamino C.
Karambolos
Plačiau(lot. Averrhoa carambola) – tai kiškiapūstinių medžių vaisiai. Šie saldūs vaisiai valgomi šviežūs arba dedami į įvairius patiekalus. Pasižymi antioksidantų, vitamino C ir kalio gausa.
Kinkanai
Plačiau(lot. Fortunella) – tai rūtinių šeimos vaisiai. Šie citrusiniai vaisiai panašūs į apelsinus, tačiau yra mažesni. Valgomi šviežūs, dažnai dedami į saldumynus. Pasižymi vitamino C gausa.
Kivanai
Plačiau(lot. Cucumis metuliferus) – tai moliūginių šeimos vaisiai. Šie vaisiai turi panašią į agurko tekstūrą. Valgomi šviežūs, taip pat, dedami į įvairius patiekalus, gėrimus.
Faktai:
Šiuos vaisius galima vartoti tiek sunokusios, tiek ne. Abiem atvejais pasižymi geru skoniu.
Kiviai
Plačiau(lot. Actinidia chinensis var. deliciosa) – tai aktinidijinių šeimos vaisiai. Valgomi šviežūs bei dedami į įvairius, dažniausiai saldžius, patiekalus. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu bei antioksidantais.
Faktai:
Šiems vaisiams buvo duotas kivi paukščio pavadinimas, nes jie primena juos savo išvaizda.
Kokosai
Plačiau(lot. Cocos nucifera) – tai arekinių šeimos medžių kaulavaisiai. Valgomas šviežias, juo gardinami įvairūs desertai. Riešute yra saldaus kokosinio vandens, kurį galima gerti bei naudoti įvairiems gėrimams. Pasižymi mangano bei kitų mineralų gausa.
Faktai:
Kokosai gali būti naudojami kaip vienas iš biokuro ingredientų.
Kriaušės
Plačiau(lot. Pyrus) – tai erškėtinių šeimos vaisiai. Paprastai valgomos šviežios, dedamos į įvairius desertus, uogienes. Pasižymi vidutinišku kiekiu mineralų bei vitaminų.
Faktai:
Kol Europoje nebuvo tabako, rūkymui buvo naudojami kriaušių lapai.
Laimas
Plačiau(žalioji citrina) (lot. Citrus aurantifolia) – tai rūtinių šeimos medžių vaisiai. Maistui dažniausiai išspaudžiamos sultys, kurios naudojamos įvairiems patiekalams, gėrimams. Pasižymi vitamino C gausa.
Ličiai
Plačiau(lot. Litchi chinensis) – tai sapindinių šeimos vaisiai. Valgomi šviežūs, taip pat, jais gardinami desertai. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.
Mandarinai
Plačiau(lot. Citrus reticulata) – tai rūtinių šeimos medžių vaisiai. Primena apelsinus, tik yra mažesni bei saldesni. Valgomi šviežūs, taip pat, dedami į įvairius patiekalus, desertus. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.
Mangai
Plačiau(lot. Mangifera indica) – tai anakardinių šeimos vaisiai. Šie saldūs vaisiai valgomi šviežūs. Dažnai dedami į desertus, spaudžiamos jų sultys. Pasižymi vitamino C bei kitų vitaminų gausa.
Mangostanai
Plačiau(lot. Garcinia mangostana) – tai kliuzijinių šeimos medžių vaisiai. Vaisius valgomas šviežias, taip pat, galima jį konservuoti arba spausti sultis. Pasižymi vidutinišku kiekiu mineralų bei vitaminų.
Faktai:
Mangostanai yra nacionalinis Tailando vaisius.
Manijokai
Plačiau(lot. Manihot esculenta) – tai karpožalinių šeimos augalai. Šiuos augalus būtina apdoroti, nes žali jie yra nuodingi. Manijokų skonis primena bulves, todėl jie tinka įvairiems patiekalams. Pasižymi dideliu kalorijų bei vitamino C kiekiu.
Melionai
Plačiau(lot. Cucumis melo) – tai moliūginių šeimos vaisiai. Šie saldūs vaisiai valgomi šviežūs, dedami į desertus ar gėrimus. Pasižymi dideliu vitamino A bei vitamino C kiekiu.
Faktai:
Kinija eksportuoja apie 25% visų pasaulyje suvartojamų melionų.
Melionai „Pepino“
Plačiau(kriaušiniai) (lot. Solanum muricatum) – tai bulvinių šeimos augalas. Valgomas šviežias, puikiai tinka vaisių salotoms. Pasižymi dideliu kalio kiekiu.
Nektarinai
Plačiau(lot. Prunus persica) – tai erškėtinių šeimos medžių vaisiai. Dažniausiai valgomi šviežūs, tačiau puikiai tinka įvairiems desertams pagardinti. Turi vidutinį kiekį vitaminų bei mineralų.
Faktai:
Šie vaisiai dažnai naudojami higienos, parfumerijos industrijose.
Obuoliai
Plačiau(lot. Malus pumila) – tai erškėtinių medžių vaisiai. Obuoliai valgomi šviežūs arba jais gardinami įvairiausi patiekalai, sveika gerti ir jų sultis. Vaisiai pasižymi vidutiniu kiekiu vitaminų.
Faktai:
Obuoliai turi malio rūgšties, kuri naudojama dantų balinimo skysčiams gaminti.
Obuoliai „Auksis“
Plačiau(lot. Malus domestica „Auksis“) – tai lietuviška rudeninė obuolių veislė, kuri nuo įprastų obuolių skiriasi išvaizda.
Obuoliai „Braeburn“
Plačiau(lot. Malus domestica „Braeburn“) – ši obuolių veislė pasižymi saldžiu ir kartu aitriu skoniu.
Obuoliai „Elstar“
Plačiau(lot. Malus domestica „Elstar“) – vidutinio dydžio obuoliai, nesiskiriantys nuo paprastų obuolių.
Obuoliai „Fuji“
Plačiau(lot. Malus domestica „Fuji“) – šie obuoliai yra traškesni bei saldesni nei įprasti.
Obuoliai „Gloster“
Plačiau(lot. Malus domestica „Gloster“) – ši obuolių veislė pasižymi saldumu bei traškumu.
Obuoliai „Golden“
Plačiau(lot. Malus domestica „Golden“) – šie obuoliai šviesesni bei saldesni nei įprasti.
Obuoliai „Granny Smith“
Plačiau(lot. Malus domestica „Granny Smith“) – šie obuoliai yra rūgštesni, kietesni bei sultingesni nei įprasti, tačiau jie puikiai tinka kepiniams, pavyzdžiui sausainiams, pyragams.
Obuoliai „Idared“
Plačiau(lot. Malus domestica „Idared“) – šie obuoliai yra aitresni nei įprasti, todėl labiau tinka kepiniams.
Obuoliai „Jonagold“
Plačiau(lot. Malus domestica „Jonagold“) – šie obuoliai yra sutingi bei turi saldų, tuo pačiu ir kartų skonį.
Obuoliai „Red Chief“
Plačiau(lot. Malus domestica „Red Delicious“) – šie sodrios raudonos spalvos obuoliai yra saldesni nei įprasti.
Papajos
Plačiau(lot. Carica papaya) – tai melionmedžių vaisiai. Įprastai valgomos šviežios, tačiau jas galima kepti, troškinti, puikiai tinka salotoms. Pasižymi vitamino C gausa.
Faktai:
Papajos sėklos kartais naudojamos kaip ingredientas juodiesiems pipirams.
Persikai
Plačiau(lot. Prunus persica) – tai erškėtinių šeimos medžių vaisiai. Valgomi šviežūs, puikiai tinka desertams, sultims. Turi nedidelį kiekį mineralų bei vitaminų.
Faktai:
Persikai seniau buvo vadinami persiškais obuoliais.
Persimonai
Plačiau(lot. Diospyros kaki) – tai juodmenių šeimos medžių vaisiai. Šie vaisiai dažniausiai valgomi šviežūs, bet puikiai tinka įvairioms uogienėms ir kitiems saldiems patiekalams. Juose gausu įvairių vitaminų bei mineralų.
Pitachaja
Plačiau(Pitaja, „Žemės kriaušė“, „Drakono vaisius“) (lot. Hylocereus undatus) – tai kaktusinių šeimos vaisius. Valgomas šviežias, tinka desertams. Turi daug vitamino C.
Faktai:
Šie vaisiai auga ant kaktusų.
Rambutanai
Plačiau(lot. Nephelium lappaceum) – tai sapindinių šeimos augalai. Valgomi šviežūs, tinka desertams. Turi vidutinišką kiekį mineralų.
Faktai:
Indoneziškai, bei kai kuriomis kalbomis, išvertus vaisiaus pavadinimą, gautume žodį „plaukai“.
Serbentai
Plačiau(raudonieji, baltieji) (lot. Ribes) – tai agrastinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka uogienėms bei kompotams. Pasižymi dideliu vitamino C kiekiu.
Šilauogės
Plačiau(lot. Vaccinium myrtillus) – tai erikinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, dedamos į uogienes, tinka įvairiems desertams. Turi daug vitaminų bei mineralų.
Faktai:
Mėlynes gali būti naudojamos kaip maistiniai dažai.
Slyvos
Plačiau(lot. Prunus) – tai erškėtinių šeimos augalai. Valgomos šviežios, džiovintos, tinka desertams. Turi daug vitamino C.
Faktai:
Vasario 12-ta – nacionalinė slyvų pudingo diena.
Trešnės
Plačiau(lot. Prunus avium) – tai erškėtinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka desertams. Turi daug vitamino A.
Vynuogės
Plačiau(lot. Vitis) – tai vynmedinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka desertams ir kitiems patiekalams. Iš vynuogių spaudžiamos sultys bei vynas.
Faktai:
Mokslininkai mano, jog vynuogėm bent 65 milijonai metų.
Vyšnios
Plačiau(lot. Cerasus) – tai erškėtinių šeimos uogos. Valgomos šviežios, tinka desertams, yra šiek tiek rūgštesnės nei trešnės. Pasižymi įvairių vitaminų kiekiu.
Faktai:
Vyšnių pavadinimas kilo nuo Turkijos miesto Giresuno.